|
PERNAH dengar atau mencuba masakan kari kepala kambing. Mungkin ada
yang tidak lalu makan sebaik mendengarnya. Namun, bagi sesetengah orang
ia adalah hidangan istimewa yang amat menyelerakan dan satu masa dahulu
sangat terkenal di perkampungan tradisional Melayu.
Contohnya di Rembau dan Jelebu, Negeri Sembilan, masih terdapat adat
kenduri-kendara yang mengamalkan hidangan kari kepala kambing. Di
kedua-dua daerah itu, yang mengamalkan adat Perpatih, masih ada yang
akan menghidangkan masakan itu terlebih dahulu untuk dijamah oleh Buapak
(ketua) atau Tok Empat sebelum ia dihidangkan kepada saudara-mara
terdekat dan tetamu lain.
Baru-baru ini, Pengurus Felda Sungai Lui, Ahmad Said Hassan, 55,
telah menyambut kelahiran cucu sulungnya dengan kenduri doa selamat
berserta akikah dan tahlil secara gotong-royong di Felda berkenaan.
Teknik yang teliti
Proses penyediaan mudah iaitu selepas disembelih dan dibersih, kepala
kambing dikumpul dan dipanggang hingga hangus sebelum tanduknya dibuang
dan kesan hangus dikikis hingga bersih.
Jangan sesekali gunakan parang atau kapak untuk membelah kepala
kambing sebaliknya, ia memerlukan kemahiran dan teknik tertentu bagi
mengelakkan otak kambing daripada hancur.
“Gunakan pisau tajam untuk membuat hirisan bermula dari rahang hingga
ke leher kambing, ngangakan mulut kambing dan tarik dua rahang ke arah
berbeza secara perlahan-lahan hingga kepala terbelah dua,” kata Ahmad
Said.
Membelah bahagian tengkorak juga memerlukan ketelitian dan kesabaran yang tinggi.
“Ketuk tengkorak perlahan-lahan menggunakan hujung tajam mata pisau
ala-ala tukang yang membuat ukiran kayu. Ini untuk memastikan ia retak
secara lurus dan bentuk otak dapat dikekalkan dalam dua bahagian.
“Gigi dan telinga kambing ditanggal dan dibuang, manakala bahagian
lidah pula dikeluarkan kerana ia paling enak digoreng menggunakan tepung
rangup Goreng Pisang Crispy Cap Masjid,” jelasnya lagi.
Beliau memilih tepung serbaguna keluaran Felda itu yang bukan sahaja
sesuai diadun menjadi jemput-jemput, malah untuk menggoreng ayam, udang,
sukun dan tempe selain dijamin halal serta bersih.
Sementara itu, ambil tali perut kambing, yang dibersihkan menggunakan
air kapur, dan lilit kepala kambing tadi dengan berhati-hati bagi
mengekalkan kedudukan otak dalam tengkoraknya.
Istimewa dari Sungai Lui
Jika mengikut resipi Sungai Lui, kepala kambing yang telah dililit
perlu direbus dalam air kelapa sehingga kulit menjadi sangat lembut
sebelum dimasak menggunakan serbuk kari kambing.
“Lagipun bahagian kari kepala kambing yang paling sedap ialah otak
dan kulitnya,” tambah bapa kepada enam anak yang telah berkhidmat 35
tahun di Felda Negeri Sembilan.
Cara masakan kari kepala kambing berbeza bergantung kepada tempat. Di
Negeri Sembilan, masakan itu hanya mengandungi kepala kambing dan
kentang semata-mata yang enak dimakan bersama sambal belacan serta
pajeri terung.
Di Kedah, ia biasanya dimasak bersama umbut pisang manakala di
kawasan Pantai Timur kepala kambing biasanya dicampur bersama daging
kambing dan mumbang iaitu tempurung kelapa muda yang lembut untuk
dimasak ala gulai kawah.
Kari yang sudah dimasak
Melihatkan gulai kari itu masih mengekalkan bentuk kepala kambing,
tidak hairan kalau ada yang tidak sanggup memakannya, tetapi bagi Ahmad
Said tiada apa yang perlu dirisaukan kerana kambing itu disembelih
sempurna.
“Lagipun sebagai akikah, seluruh tubuh haiwan itu dari kepala hingga
ekor dimanfaatkan sepenuhnya dan hanya dijamu kepada orang Islam,”
jelasnya sambil menambah bahagian kaki dan tulang kambing pula enak
dimasak sup.
Untuk catatan, akikah bagi seorang bayi adalah dua ekor kambing bagi
anak lelaki dan seekor kambing bagi anak perempuan. Namun, bagi orang
yang berkemampuan lebih afdal jika melakukan akikah dengan tujuh ekor
kambing atau seekor lembu atau unta bagi seorang anak.
Kepala kambing Jordan
Berbeza pula hidangan masakan kepala kambing di negara-negara Arab.
Hidangan masakan kepala kambing yang disaji sebagai sup mahupun
sandwic adalah paling popular dan menjadi tumpuan khususnya pelajar
Malaysia di ibu kota Jordan, kata Pengurus Agensi Pelancongan HZ Travel
& Tour Sdn. Bhd., Muhamad Hazimin Sulaiman.
“Rasanya sesiapa yang pernah belajar atau tinggal di sana pasti
pernah menikmati keenakan sup kepala kambing yang dimakan bersama nasi
di sebuah restoran popular, Restoran Kaherah, yang terletak di Balad
Amman,” jelasnya.
Bagaimanapun, jika ke Balad Amman, beliau lebih gemar mengunjungi
kawasan Souq Khadr Balad bagi menikmati sup kepala kambing di Restoran
Anwar Quds serta sandwic kepala kambing yang terkenal di Cafe Hanani.
“Di kawasan Shariq Sagaf Sil pula, ada sebuah restoran popular
bernama Abu Musa hanya menyediakan masakan dengan membakar atau merebus
bahagian otak, hati, testis, limpa dan kepala kambing untuk dimakan
dengan roti,” tambah beliau.
Berbeza dengan cara di Jordan yang menghidangkan kepala kambing
lengkap dengan tulangnya kepada pelanggan, peniaga makanan di Syria
meracik dan mengasingkan isi kepala kambing dari tulangnya sebelum
dihidang.
“Jika ke Syria pula, hidangan kepala kambing paling enak dimasak dalam nasi mandy Yaman,” kata Muhamad Hazimin.
– Bernama
0 Komen